5 vanliga frågor om laddboxar – hur väljer du rätt?

1. Varför ska jag ha en laddbox?

Det korta svaret: du laddar snabbare och säkrare. Ett vanligt uttag är inte skapt för långvarig, hög belastning och medför därför en brandrisk om du laddar bilen utan laddbox.

Därtill laddar du din el- eller hybridbil betydligt snabbare om använder en laddbox och du kan ladda din bil med högre effekt.

2. Hur snabbt kan jag ladda bilen?

Med vanlig hushållsel tar det cirka 8–12 timmar att ladda ett elbilsbatteri. Med exempelvis Easee Charge laddar du 10 gånger snabbare med en 3-fasinstallation och tre gånger snabbare med 1-fas.

Därmed kan du alltså ladda bilen fullt hemma på under timmen. Vissa elbilar kan också snabbladdas i snabbaladdningsstationer, och då går det ännu snabbare, på cirka 20 minuter.

3. Vilken roll spelar ”kW” för en laddbox?

Våra bäst-i-test-vinnande laddboxar laddar med en effekt upp till 22 kW. Tillräckligt för att du ska ta dig från Ystad till Umeå (och lite till) på bara en natts laddning. Men riktigt så funkar det inte, inte än.

Det beror på att laddboxarna har högre kapacitet än dagens el- och hybridbilar, och det är därför bilen som sätter begränsningen. Med andra ord är våra laddboxar redo även för framtidens bilar och batterier. När du väljer laddbox och elbil, kolla att båda klarar av 3-fas och 32A laddström för att få ut så mycket som möjligt av dina kW.

4. Vad är en smart laddbox?

Smarta laddare styr du med en app i din mobiltelefon och kommer med massa smarta funktioner. Till exempel lastbalansering mellan uttagen eller dynamisk lastbalansering som gör att bilen laddar som mest när elen är som billigast.

En annan smart funktion som finns är att du kan koppla upp laddboxen till ditt WiFi så att laddboxen alltid är uppdaterad med de senaste och bästa funktionerna.

5. Kan jag kombinera laddboxen med solenergi?

Absolut! Solel är ett alldeles utmärkt drivmedel till en el- eller hybridbil. På dagarna när solen skiner kan du ställa in den smarta laddboxen så att elen går direkt till laddningen, och om du vill se till att bilen laddas med solenergi även på nätterna kan du använda dig av ett solcellsbatteri för mellanlagring.

Vi på Voltify erbjuder ett paketpris på solcellsanläggning med 10 Blackstar-paneler, perfekt för garagetaket, tillsammans med Easee Charge laddbox. Paketpris 85 000 kr. Kontakta oss på Voltify för att ta del av erbjudandet och/eller om du vill ha hjälp av teamet att få svar på alla dina frågor.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert