Därför är det långa väntetider för solceller

Intresset för solenergi är rekordhögt! Samtidigt kan det dröja mer än ett halvår från beställningsdag till färdig solcellsinstallation. Här berättar vi mer om faktorerna bakom de långa leveranstiderna i branschen.

Det råder långa väntetider i hela solcellsbranschen. ”Man ska vara glad om man får upp sin solcellsanläggning inom ett halvår om man beställer nu”, sa till exempel Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, till TV4 Nyheterna den 16 augusti.

Men varför är väntan så lång? Anledningarna till de långa leveranstiderna är flera.

• Rekordstor efterfrågan – brist på elektriker och montörer

Höga elpriser har skapat ett rekordstort intresse för förnybar energi. Det i kombination med brist på elektriker och montörer har gjort det svårt för flera solcellsinstallatörer att möta den stora efterfrågan på marknaden. Fler elektriker och solcellsmontörer behövs.

• Den globala komponentbristen påverkar branschen

Den globala komponentbristen har påverkat allt från tillverkningen av bilar och mikrovågsugnar till växelriktare och solceller. Framför allt är det brist på halvledare som har blivit hårdvaluta i skuggan av pandemin. Det skapar förseningar i tillverkningsprocessen.

• Inställda leveranser från Kina

Ett coronafall räcker för att megastaden Shanghai ska gå in i ”lockdown”. Det blir trafikstockning på kusten och bland annat leveranserna av halvledare hindras eller till och med ställs in. En försening i en hamn kan i sin tur skapa förseningar i nästa hamn och hela logistikkedjan påverkas negativt. Något som även påverkar solcellsbranschen.

Funderar du på att investera i solceller? Var ute i god tid för att undvika att missa årets bästa solmånader. Rådfråga våra experter som besvarar dina frågor och hjälper dig att planera en eventuell solcellsinstallation på ditt tak.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert