Hur mycket ökar solceller värdet på villan?

Solceller ökar värdet på villan.

Solceller ökar i genomsnitt värdet på villan med 14 % utöver kostnaden för solceller. Det är det korta svaret. För att ge en mer övergripande bild har vi gått igenom flera studier, såväl svenska som amerikanska.

En av de mer uppmärksammade studierna i Sverige är Pricing the Sun av Axel Bolin (2019).

I studien har 8 000 solcellinstallationer jämförts med 50 000 husförsäljningar mellan 2012 och 2018. Resultatet visar att villorna med solcellsinstallationer ökade med 14 %, utöver själva kostnaden för solcellsinstallationen.

Tyvärr har vi inte hittat några studier från senare än 2019 i Sverige, men sedan studien presenterats har panelerna blivit effektivare, mer estetiskt tilltalande och garantin för panelerna har blivit längre. Ett bra exempel på det är de nya glas/glas-panelerna Blackstar med 30 års garanti. Från och med 1 januari 2021 kan villaägarna dessutom ta del av skattereduktionen Grön teknik som gör solcellsinstallationen ännu billigare.

Solceller och huspriser – amerikanska studier

Vänder vi våra blickar över Atlanten hittar vi flera studier som har gjorts om solpanelernas påverkan på huspriset.

En av de nyare undersökningarna gjordes av Zillow mellan mars 2018 och februari 2019. Den visar att villapriserna med solceller i snitt i USA såldes för 4,1 % mer än villor utan solpaneler, och att mer än 80 % av de amerikanska husköparna ser effektiv energiförsörjning som en viktig aspekt vid köp.

En lite äldre amerikansk studie från Lawrence Berkeley National Laboratory visar att värdeökningen på villan med solceller motsvarar 5 911 dollar per installerad kilowatt från solpaneler.

Svenska studier om solceller mest intressanta

Bara i USA skiljer sig siffrorna från New York till Los Angeles och självklart skiljer de sig mellan länderna, därför är svenska studier mest intressanta.

Vi håller utkik efter färskare studier men kan konstatera att studierna som finns nu pekar åt samma håll – solceller ökar värdet på villan.

Och det är inte så konstigt. När du installerar solceller sänker du driftskostnaderna för hemmet, både för dig och för den som flyttar in härnäst. Det blir helt enkelt billigare att bo med egenproducerad, grön energi. Något som såklart är eftertraktat.

Vi kan jämföra det med slutpriserna på två likvärdiga bostadsrätter där den ena har lägre månadsavgift. Den med lägre avgift får rimligtvis ett högre försäljningspris.

På samma sätt blir det för en villa med solceller kontra en villa utan solceller. Lägre driftkostnader är värt att betala mer för, särskilt om det är effektiva solceller som är estetiskt tilltalande och håller länge, till exempel med 30 års garanti?

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert