Hur mycket solceller får plats och behövs?

En solpanel kräver i regel en yta på ungefär 2 kvadratmeter. Det innebär att ett vanligt garagetak rymmer cirka 10 solpaneler och ett större villatak upp till 45 paneler.

En ytterligare faktor som avgör hur många solceller du faktiskt kan ha på taket är storleken på husets huvudsäkring. För att räkna ut hur stor solcellsanläggning som får plats multiplicerar du spänningen i elnätet med roten ur tre och huvudsäkringen.

Då kan det se ut så här för normalvillan:

400 V × 1,73 x 16 A = 11 072

Det betyder att maxeffekten på solcellsanläggningen för ett vanligt hem med en huvudsäkring på 16 A blir ungefär 11 kWp. Det motsvarar cirka 62–77 % av standardvillans totala elkonsumtion per år. Behöver du mer?

Få plats med fler solceller

För att nå upp i den maximala effekten för ett hem med 16 A i huvudsäkring krävs cirka 28 premium-paneler. Men om du vill ha fler solceller och mer produktion än vad uträkningen visar att din huvudsäkring klarar av, finns det självklart flera lösningar.

En av lösningarna är växelriktare. Genom att exempelvis underdimensionera växelriktaren eller att ha en växelriktare med dynamisk begränsning kan du få in ännu fler solceller på din huvudsäkring.

 

Vill du ha hjälp att ta reda på de exakta siffrorna för ditt hem? Kontakta oss i Voltify-teamet så hjälper vi dig.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert