Så sänker du dina elkostnader – 11 spartips

Dyra elräkningar? När du vill få lägre elkostnader finns egentligen två alternativ. Antingen kan du satsa på billigare energi eller att sänka din förbrukning. Eller både och. Att sänka sin elförbrukning är förstås lättare sagt än gjort. Här listar vi 11 relativt enkla tips som hjälper dig att stoppa energitjuvarna i hemmet och minska dina elkostnader.

Vi börjar med att tipsa om att boka ett besök från en kommunal energi- och klimatrådgivare. De finns i de flesta kommuner och deras tjänster är både gratis och opartiska. Sök för att hitta din kommunala rådgivare här.

Om det inte finns någon lokal energi- och klimatrådgivare i din kommun finns det förstås mängder av åtgärder du kan vidta på egen hand. Åtgärderna är bra oavsett om du har dyr direktverkande el eller redan har låga elkostnader och solenergi.

Här är några av de bästa spartipsen:

1. Se över vinds- och källarutrymmen

Utan bra tätning och isolering kan värme försvinna ut genom vinden eller kyla komma in genom golvet. Kontrollera att isoleringen i huset är tät för att behålla värmen där den ska vara. Här kan du ta hjälp av en energi- och klimatrådgivare.

2. Täta fönster och dörrar

Håll värmen ute på sommaren och inne på vintern. Se till att tätningslisterna håller tätt vid dörrar och fönster. Det enklaste sättet att ta reda på om det drar vid fönster och dörrar är med hjälp värmekamera när det är kallt ute.

3. Se över din ventilation

Om ventilationen kan energieffektiviseras är mycket vunnet. I en villa med självdrags- eller frånluftsventilation går cirka 20–40 % av hemmets uppvärmningskostnader till ventilation. Kan systemet uppgraderas eller justeras?

4. Kolla energimärkning på nya produkter

Innan du köper ny elektronik, kolla energimärkningen. Under elektronikens livstid kan faktiskt upp till 80 % av totalkostnaden utgöras av bara driftkostnaden.

5. Markiser?

Att skaffa markiser kan vara en långsiktig åtgärd både för att hålla en behaglig inomhustemperatur på sommaren och hålla värmen inne under vintern.

6. Dra ut sladdar

På äldre elektronik kan standby-läget vara en energitjuv. Stäng av apparaterna, dra ut sladdarna eller skaffa ett grenuttag för att kunna stänga av flera apparater samtidigt med ett knapptryck.

7. Laga mat mer energieffektivt

Laga mer mat mer sällan; gör storkok. Använd lock på kastruller när du kokar upp och använd inte köksfläkten i onödan – den suger ut varmluft från hemmet.

8. Se över dina vitvaror

Kyl och frys kan vara energitjuvar. Se till att dörrarna är täta, frosta av frysen och gör rent slingorna på vitvarornas baksida med dammsugare. Äldre vitvaror drar förstås mer el än nya produkter – kolla energimärkningen.

9. Byt till lågenergilampor (och glöm inte släcka)

En LED-lampa drar 80 % mindre el och har tio gånger så lång livslängd. Glöm heller inte att släcka lampan när ingen är där eller använd exempelvis timer.

10. Sätt press på din elleverantör

Jämför olika elavtal och sätt press på din elleverantör. Låt dem konkurrera om dig som kund. Om det finns andra leverantörer med billigare erbjudanden, berätta det för din leverantör och försök att pressa ditt pris eller byt.

11. Kolla på alternativa energikällor

Det som framför allt avgör dina elkostnader är priset du betalar per kilowatt. Hur mycket energi skulle du kunna producera själv? Även i liten skala kan solceller avlasta elkostnaderna med runt 20 % och uppåt per år.

Vill du veta mer om att investera i solceller? Boka tid med en av våra medarbetare i Voltify-teamet och få svar på alla dina frågor. Självklart är det både krav- och kostnadsfritt.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert