Så undersöker du husets förutsättningar för solceller

Går du i tankar om att investera i solceller? Smart! Då är det första steget att undersöka vilka förutsättningar ditt hus har för solceller. Här listar vi vad du ska undersöka för att avgöra om ditt hus är bra eller mindre bra lämpat för solel.

1. Hur ser ditt tak ut?

Först och främst, i vilket skick är taket och hur många år planeras taket ligga kvar? Om takets skick är bra kan du därefter titta på dess riktning och lutning. Söderläget är det optimala läget för solceller, men även väst och öst fungerar bra.

När det kommer till taklutning är mellan 40 och 45 grader det bästa, men för alla lutningar mellan 15 och 60 grader skiljer effekten bara några procent. Vill du läsa mer om den optimala taklutningen kan du läsa vårt tidigare inlägg här.

2. Finns det något som skuggar ditt tak?

Ju mer sol som träffar dina solpaneler, desto mer producerar du. Därför är det viktigt att kolla vad som eventuellt skuggar ditt tak. Kanske ett träd, en flaggstång eller en skorsten. Solcellerna kanske passar bättre någon annanstans på taket? Eller så kanske ett träd kan klippas ned för att få maximalt med solljus.

3. Kolla instrålning och din lokala solkarta

Hur mycket solinstrålning du har varierar beroende på var du bor i landet. Hos SMHI finns en karta som visar den genomsnittliga instrålningen i olika delar av Sverige. I dag är det också möjligt hos många kommuner att kolla instrålningen för just ditt hus. Gå till Svensk Solenergi för att hitta din kommuns lokala solkarta.

4. Elnätets kapacitet och husets huvudsäkring

Rent generellt är elnätet tillräckligt starkt för att ta emot den el som dina solceller producerar. Men om du bor i ett område med svagt elnät kan det vara bra att kontrollera det med elnätsleverantören – särskilt om du planerar en större anläggning.

Kolla även hur stor huvudsäkring ditt hem har. 16 A är en vanlig storlek på huvudsäkringen och det finns enkla formler för att räkna ut hur mycket solenergi du kan producera med din storlek på huvudsäkringen.

5. Få alla svar på 30 minuter

Ett alternativ, eller ett komplement, till undersökningen av husets förutsättningar är att boka ett digitalt hembesök med Voltify. Under ett 30 minuter digitalt möte hjälper vi dig räkna ut skuggprofiler, optimal placering av solcellerna och allt du behöver veta. I realtid tar vi fram en 3D-modell av ditt hus och ger dig även en kostnadsfri, skräddarsydd offert med estimerad sparkalkyl.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert