Vad händer med avdraget Grön teknik? Så säger partierna

Grön teknik kallas avdraget som infördes 1 januari 2021 och sedan dess har gett över 140 000 privatpersoner 15 % avdrag på solceller och 50 % på batterier och laddboxar. Nu har vi (kanske?) ett maktskifte på gång i Sverige. Vad säger partierna om avdraget?

Det råder delade meningar om hur avdraget ska se ut och vad det ska innefatta, men i det stora hela är partierna överens om att Grön teknik-avdraget är en bra sak.

I dag ger avdraget 15 % på både material och arbete när du investerar i solceller och 50 % när du installerar batteri eller laddboxar. Grön teknik-avdraget har ett tak som gör att du som mest sparar upp till 50 000 kronor per person och år på din investering.

Så kan avdraget på solceller ändras

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill behålla skattereduktionen som den ser ut i dag medan Miljöpartiet vill höja 50 000 kronors-taket ”kraftigt” och få avdraget att gälla även för fler typer av energieffektiviseringar. Även Centerpartiet vill utvidga reduktionen. De vill bland annat att privatpersoner som investerar i andelar i solparker också ska kunna nyttja Grön teknik.

Minst positiva men inte negativa till dagens utformning av skattereduktionen är Liberalerna som öppnar för en sänkning av avdraget för batterier från 50 till 15 %. Alltså till samma ersättningsnivå som för solcellsanläggningar. Även Sverigedemokraterna är öppna för en liknande sänkning men står ändå bakom de nuvarande ersättningsnivåerna.

Sverigedemokraterna anser däremot att villkoren behöver ses över och inkludera fler energieffektiviserande åtgärder, så som installation av värmepump. Kristdemokraterna och Moderaterna vill också att fler åtgärder inkluderas. Moderaterna vill också se att avdraget för solceller ökas från nuvarande 15 till 20 %.

Skattereduktionen bör bli kvar

Många av partierna vill alltså att skattereduktionen ska vara möjlig för fler privatpersoner att ansöka om och täcka fler energieffektiviserande områden. Till exempel värmepumpar, fjärrvärme och isolering. Miljöpartiet vill höja 50 000 kronors-taket för ersättningen ”kraftigt” och Moderaterna vill öka ersättningsnivån från 15 till 20 %, men inget av partierna föreslår att skrota eller dramatiskt förändra avdraget.

Om ändringar kommer att göras i avdraget och hur de i så fall kommer att se ut är för tidigt att sia om. Oavsett vilka partier som bildar regering väntar sannolikt ett osäkert parlamentariskt läge och det finns mycket de ska komma överens om innan de kommer överens om förändringar i Grön teknik-avdraget.

Vi kan nog känna oss trygga med att avdraget blir kvar i sin nuvarande form ett tag till.

Här kan du läsa hela enkäten som Svensk Solenergi har tagit fram med svar från partierna.

Vill du veta mer avdraget Grön teknik? Läs mer hos Skatteverket eller boka tid med en av oss i Voltify-teamet. Vi hjälper dig att ansöka om bidraget.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert