Rekordhöga elpriser – vad är det som händer och varför?

rekordhöga elpriser – varför?

Sverige har rekordhöga elpriser. SVT har rapporterat om det, Dagens Nyheter har rapporterat om det, TV4, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet – ja, listan kan göras lång. Få har missat att det händer, men vad är det som händer och varför?

Vissa kallar det för en ”perfect storm”. Här sammanfattar vi faktorerna bakom de rekordhöga elpriserna som väntas kunna bli ännu högre i vinter.

Sverige har blivit mer beroende av import

Att Sverige har blivit mer beroende av import är något som är särskilt märkbart för dig som bor i södra Sverige. Nedlagda kärnkraft- och värmeverk är några av anledningarna till det.

Det råder helt enkelt elbrist när andra alternativ (av olika anledningar som du kommer att läsa om snart) inte har kunnat producera så mycket som de hoppats på.

Det nordiska elsystemet kopplas ihop med England

En ny dyr elmarknad kopplas på det nordiska elsystemet – nämligen den brittiska. Och om vi tycker att vi har höga elpriser är det ingenting i jämförelse med de stackars engelsmännen.

I september kostade en kilowattimme i Sverige 1,50–2,00 kronor. I England kostade den 20–30 kronor(!). Tyvärr kommer de höga elpriserna i England även att påverka oss i Norden.

Vädret påverkar – rekordlåga nivåer i vattenmagasinen

Det har blåst och regnat för lite. Vindkraften har inte kunnat generera så mycket el som de har hoppats på och en torr sommar har lett till rekordlåga nivåer i vattenmagasinen.

Utsläppsrätter gjorde kol dyrt och nu skenar gaspriserna

För att få bort kolkraften som är skadlig för miljön har en del av EU:s klimatpolitik varit att omförhandla utsläppsrätterna. Alltså hur mycket det kostar företagen att släppa ut koldioxid.

Det har inneburit en övergång från kol till gas som släpper ut hälften så mycket koldioxid, men med hög efterfrågan råder det brist även på gas vilket har fått priserna att skena.

Vad händer med klimatomställningen nu?

Antingen så gasar vi eller så bromsar vi.

De höga elpriserna kan påskynda utbyggnaden av elproduktion, och främst i förnybar form, som är den överlägset billigaste energikällan. Eller så väljer politikerna att dra i nödbromsen för klimatpolitiken och går tillbaka till gamla, fossila energikällor genom att sänka utsläppsrätterna och göra klimatet en björntjänst.

Vi på Voltify tror givetvis på det första alternativet – gasa!

Ingen gynnas av höga elpriser (förutom Svenska kraftnät), men ingen gynnas heller av att gå flera år tillbaka i tiden och missa klimatmålen. Planeten behöver mer ren energi och kunderna behöver lägre elkostnader.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert