Vilka väderstreck och vilken taklutning är optimalt för solceller?

När vi pratar effekt syftar vi oftast på solcellernas nominella effekt. Paneler med högre effekt i antal watt (W) producerar mer energi, men som vi sett i jämförelsen av våra paneler Premium och Premium+ är det inte alltid den viktigaste faktorn.

Nu pratar vi i stället om att få ut bäst effekt av ditt val. Alltså att installera solcellerna på ett sådant sätt att du får ut maximalt av din investering. Då påverkar bland annat väderstreck och takets lutning, och det skiljer sig faktiskt i olika delar av landet.

Bästa väderstrecken för solceller

Du har säkert redan koll på att söderläget är bäst för solceller. Men även tak åt öst och väst passar bra för solcellinstallationer, även om effekten blir något lägre.

Om vi jämför solceller i väst eller öst producerar de cirka 80 % jämfört med paneler installerade i sydläge. För att ta vara på varje sekund och få ut maximalt av dina solceller bör du därför prioritera taket i det soliga söderläget först.

Optimal taklutning för solceller

När det kommer till taklutning lämpar sig solceller för de flesta tak, men det finns förstås lutningar som är mer optimala än andra. Och det skiljer sig faktiskt i olika delar av landet.

I södra Sverige är den optimala lutningen 40° medan det i norra Sverige är 45°.

Skillnaden är dock inte så stor. Så länge lutningen är mellan 15 och 60 grader skiljer det bara några procent i hur mycket du får ut av solcellerna. Därför passar solceller bra på de allra flesta villatak och lutningar i landet.

Om ditt tak är relativt platt, exempelvis garagetaket, kan du välja att vinkla upp solpanelerna med montagesystem. På så sätt får du ut mer av din investering. Solceller som installeras helt plant producerar ungefär 80 % jämfört med solceller i optimal lutning och väderstreck.

Investera i solceller idag

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med en offert